Obchodní podmínky
Kontakty
Prodejna Požitek.cz
Na Malovance 6
Praha 6

Otevírací doba:
Po 12,00-18,00
Út 10,00-13,00 a 14,00-17,00
St 12,00-18,00
Čt 10,00-13,00 a 14,00-17,00
Pá 12,00-18,00

V prodejně lze platit kartami:


Tel: 773 11 55 66
Kontaktní formulař Kontaktní formulář
Jste zde Požitek.czČlánky a informace Koktejly 2 – Příprava, základy

Koktejly 2 – Příprava, základy



Pina ColadaAlkoholické nápoje nejen zahřejí, ale také slouží k přípravě osvěžujících míchaných nápojích. Proto jsme si pro Vás připravili na léto seriál o koktejlech.
V úvodním článku se seznámíme s tím, co se skrývá pod pojmem koktejl, jak koktejly připravovat a správně servírovat.

Suroviny

Koktejly jsou míchané nápoje na bázi tvrdého alkoholu (vodka, rum, tequila atd.), ochuceného a naředěného nejčastěji ovocnou šťávou, ale i vermutem nebo smetanou. Pro chuť a barvu se pak přidávají další složky (grenadina, Blue Curacao atd.) Nezbytnou součástí řady koktejlů jsou pevné chuťové doplňky (koktejlové třešničky, olivy, plátky citrónu), ale i ozdoby sloužící pouze pro potěchu oka (např. spirálka z citrónové kůry).




Způsoby přípravy
Vrstvení

Stavění (building) – Nejjednodušší způsob přípravy. Suroviny se jednoduše nalijí přímo do sklenky, v níž jsou podávány. Někdy se lehce zamíchají.

Vrstvení (layering) – Suroviny se postupně nalévají po ploché lžíci opřené o stěnu sklenky v místě hladiny předchozí vrstvy.

Míchaní (stirring)
– Suroviny se jednoduše zamíchají lžičkou nebo míchátkem v míchací sklenici s ledem a pak přes sítko přelijí do vhodné sklenky. Používá se na řídké nápoje, v nichž si má alkohol uchovat sílu a jejichž ingredience mají podobnou hustotu

Třepání (shaking) ŠejkrSuroviny se nalijí do šejkru naplněného asi do ¾ kostkami ledu a protřepávají se po dobu asi 10s nebo dokud se šejkr zvenčí neorosí. Kratší doba bude mít za následek nedostatečné vychlazení nápoje, delší doba, nebo použití ledové drtě může způsobit naředění koktejlu rozpuštěným ledem.

Mixování (blending) – Používá se při zpracování celého ovoce nebo surovin. Všechny suroviny (s výjimkou ledu, který se přidá až nakonec) se dají do mixéru a důkladně rozmixují nejprve na nízkou a potom vyšší rychlost.



Sklenice

Koktejlka (Martini)Nejčastěji používanými sklenicemi na koktaily jsou:

Koktejlka nebo sklenka na Martini (Cocktail glass/Martini glass)
Sklenka s výrazně rozšiřujícími se stěnami a stopkou, z profilu připomínající Y, o objemu asi 100-150ml. Používá se hlavně na silné nápoje na bázi vodky podávané bez ledu. Dlouhá nožka zabraňuje ohřívání nápoje v ruce.


Highball (Collins)Highball nebo Collinsova sklenice (Highball glass/Collins glass)
Rovná vyšší sklenice bez nožky, obvykle s tlustým dnem o objemu cca 200-350ml. Slouží k podávání longdrinků, ovocných nápojů a nápojů s ledem.





TumblerTumbler nebo Old fashioned glass (někdy nesprávně označovaná jako sklenice na whisky)
Široká sklenka s rovnými nebo lehce se rozšiřujícími stěnami bez nožky o objemu asi 125-300ml. Slouží k podávání destilátů na ledu, ovocných nápojů a shortdrinků.





Další:
flétna na šampaňskéPanákMíchané nápoje s obsahem šumivého vína se podávají ve flétnách na šampaňské(Champagne Flute).

Silně alkoholické nápoje se servírují v panácích (Shot/Shooter glass).

Ve zvláštních případech se používají i sklenky na koňak a víno a některé další typy.

Řekni přátelům:
Nebo pošli odkaz na email
Sledujte nás na facebooku »
(Novinky, akce a ochutnávky)


Udelejte si radost

Obchodník:
  • Hana Svobodová
  • tel.: 773 11 55 66
  • po-pá 10-18 h.

Můj účet

PřihlášeníRegistrace

Rychlé informace:

Skladem v prodejně

Novinky v nabídce


Víte, že...:

Palírna Bladnoch ve skotské Nížině je nejjižnější skotskou palírnou whisky.


Martell XO
Martell XO - Martell - Cognac - koňak
skladem na prodejně

3590 Kč

Gusano Rojo
Gusano Rojo - Mezcal - Tequila, mezcal
skladem na prodejně

630 Kč

Hennessy X.O.
Hennessy X.O. - Hennessy - Cognac - koňak
skladem na prodejně

3990 Kč

  
  •  
Nákupní košík obsahuje: 0 ks.
Cena celkem: 0 Kč včetně DPH.
Objednat zboží »
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Vice informací