Prosím, potvrďte nám, že už Vám bylo 18 let a udělte nám souhlas s použitím vybraných souborů cookies.
Abychom Vám mohli ukázat, co hledáte, potřebujeme od Vás získat potvrzení, že už Vám bylo 18 let, také souhlas s používáním souborů cookies. Náš web může používat soubory cookies a další síťové identifikátory, které mohou obsahovat osobní údaje. Tyto soubory na Vašem zařízení používáme my a naši partneři (vyhledávače, analytické nástroje, sociální sítě). Kliknutím na "Bylo mi 18 let a souhlasím s použitím cookies" nám udělíte souhlas s využíváním všech souborů cookies a pomocí "Upravit nastavení" můžete provést úpravu Vašich nastavení, kde můžete také odmítnout použití volitelných souborů cookies. Více informací o zpracování osobních údajů naleznete zde.
Prosím, potvrďte nám, že už Vám bylo 18 let a udělte nám souhlas s použitím vybraných souborů cookies.
Doba chřipek, virů a rýmy může být obdobím, kdy se dají destiláty okusit zase jiným způsobem.
Když nás přepadne rýma nebo nachlazení saháme po různých domácích léčbách, mezi které mohou patřit i alkoholické nápoje jako slivovice, whisky nebo rum. Při nachlazení je klíčové zahřát tělo, uvolnit dýchací cesty a doplnit tekutiny. Horké nápoje s rumem nebo whisky mohou být příjemným zpestřením, mohou na chvíli ulevit od nepohodlí, zahřát nás a poskytnout pocit úlevy. Avšak i když mohou mít určité příznivé účinky, je důležité pamatovat, že alkohol není lék.
Každopádně vynález skotského vědce Alexandra Fleminga inspiroval minimálně názvem barmana Sama Rosse k vytvoření koktejlu z whisky, s teplým medem a zázvorem, který se podobá domácím receptům na nachlazení - tedy léku - Penicilinu.
Ingredience na koktejl Penicilin:
50 ml blended skotské whisky např. J. Walker, Chivas Regal
10 ml kouřové single malt whisky např. Lagavulin 16yo, Laphroaig 10yo, Caol Ila 12yo
5 ml medového sirupu
10 ml zázvorového sirupu
20 ml citronové šťávy
Postup: do šejkru s ledem dejte blendovanou whisky, citronovou šťávu a zázvorovo-medový sirup a šest až osm sekund protřepávejte. Přeceďte do sklenky s ledem, jemně zakapejte kouřovou whisky a můžete ozdobit něčím aromaticky neutrálním, třeba kandovaným zázvorem.
Jste-li milovníci kouřových whisky, můžete podíl kouřové whisky navýšit na úkor míchané a tím podtrhnout kouřovo-medicinální tóny Islay whisky.
Slainthe!