Koktejly 4 - Rumové koktejly

Rumy, bílé i tmavé, jsou velmi populární při výrobě koktejlů. Daiquiri a mojito jsme Vám představili již v druhém díle našeho seriálu. Nyní následují další. (Vzhledem k tomu, že řada koktejlů existuje ve vícero verzích, přednostně uvádíme recepty Mezinárodní asociace barmanů - označeno IBA.) CUBA LIBRE Nápoj Cuba Libre (španělsky Svobodná Kuba) vznikl během španělsko-americké války (kolem roku 1900) v Havaně a byl pojmenován podle přípitku vojáků bojujících za osvobození Kuby ze španělské ...


Rumy, bílé i tmavé, jsou velmi populární při výrobě koktejlů. Daiquiri a mojito jsme Vám představili již v druhém díle našeho seriálu. Nyní následují další.

(Vzhledem k tomu, že řada koktejlů existuje ve vícero verzích, přednostně uvádíme recepty Mezinárodní asociace barmanů - označeno IBA.)

CUBA LIBRE

cubalibre.jpgNápoj Cuba Libre (španělsky Svobodná Kuba) vznikl během španělsko-americké války (kolem roku 1900) v Havaně a byl pojmenován podle přípitku vojáků bojujících za osvobození Kuby ze španělské nadvlády. Po nástupu komunistického režimu na Kubě se v USA rozšířil prozaický název „Rum and Coke“, neboli rum s kolou. V původním nápoji byl s největší pravděpodobností použit  rum Bacardi. Avšak od změny režimu se rumy Bacardi vyrábějí mimo Kubu a v původním lihovaru Bacardi se nyní vyrábí rum Havana Club. Vzhledem k těmto okolnostem spolu tyto dvě značky v současnosti soupeří, která z nich má být použita pro dosažení originální chuti koktejlu

Recept (IBA):

  • 5cl rumu
  • 10cl Coca Coly
  • kapka limetkové šťávy

Sklo: highball (definice viz článek Koktejly 1 - Příprava, základy)

Smíchejte uvedené suroviny a nalijte do sklenky naplněné ledem. Ozdobte dílkem limetky.

(Jiné verze tohoto receptu doporučují smíchat  rum a kolu v poměru 1:3 (3cl rumu a 9cl koly) a přesné množství limetkové/citrónové šťávy (0,5cl).)

PIŇA COLADA

pina-colada.jpgPrvní písemná zmínka o nápoji Piňa Colada pochází z cestovatelského časopisu Travel z prosince 1922, popisující nápoj z rumu a ananasové šťávy. Současné složení doplněné o kokosové mléko se ustálilo v 50.letech.

Piňa Colada je oficiální národní nápoj v Puerto Rico.

Recept (IBA):

  • 3 cl bílého rumu
  • 3 cl kokosového krému (zahuštěného kokosového mléka)
  • 9 cl ananasového džusu
  • soda

Nalijte všechny suroviny do šejkru s drceným ledem. Protřepejte do úplného smísení.  Přelijte do vychlazené vysoké sklenice nebo poháru a pokud třeba doplňte sodou. Ozdobte klínkem ananasu, koktejlovou třešní a podávejte s brčkem.

MAI-TAI

maitai.jpgKoktejl Mai-Tai vymyslel Victor Bergeron (více známý jako Trader Vic), majitel řetězce restaurací v polynéském stylu, když jeho kalifornskou restauraci navštívila v r. 1944 skupina přátel z Tahiti. Jeden z nich po ochutnání vykřikl „Maita'i roa!“ („Velmi dobré!“) a podle toho získal nový nápoj své jméno.

Recept (IBA):

  • 3 cl bílého rumu
  • 3 cl tmavého rumu
  • 1,5 cl pomerančového Curacao
  • 1,5 cl mandlového sirupu Orgeat
  • 1 cl čerstvé limetkové šťávy
  • Sklo: tumbler/highball

Dejte všechny suroviny kromě tmavého rumu do šejkru s ledem. Dobře protřepte a nalijte do tumbleru. Navrch nalijte tmavý rum, ozdobte klínkem ananasu, mátovými lístky a limetkovou kůrou. Podávejte s brčkem.

PLANTER'S PUNCH (Plantážníkův punč)

planters_punch.jpgTento název se často používá jako všeobecné označení punčů, v nichž je základní složkou rum, ale podle IBA existuje i jednoznačné složení.

Recept (IBA):

  • 6 cl tmavého rumu
  • 3 cl čerstvé citrónové šťávy
  • 1cl grenadiny
  • soda

Sklo: highball

Nalijte všechny suroviny kromě tmavého rumu do šejkru s ledem. Dobře protřepte a nalijte do sklenice, pokud je třeba, doplňte sodou. Ozdobte citrónovým nebo pomerančovým plátkem.

HURRICANE (Hurikán)

hurricane.jpgTento sladký tropický koktejl byl vynalezen Patem O’Brienem v jeho baru v New Orleansu během druhé světové války a v New Orleansu je velice populární do dnešní doby. Své jméno získal po typických sklenicích ve tvaru hurikánové lampy.

Recept:

  • 1 díl bílého rumu
  • 1 díl tmavého rumu
  • 2 díly džusu z mučenkového ovoce (maracuja, passion fruit)
  • trocha pomerančového džusu nebo limetkové šťávy

Nalijte všechny suroviny do šejkru s ledem. Dobře protřepte a nalijte do vysoké sklenice. Ozdobte třešničkou a plátkem pomeranče/limetky (podle použitého džusu). Podávejte s brčkem.

--
Vytvořil Michal Strelec a dodává také tvorbu webových aplikací.